17 Ocak 2015 Cumartesi

Minecraft Nedir ? Ve Nasıl Bir Oyundur?

Minecraft , desenli küplerle tasarım yapmanızı sağlayan basit 3-boyutlu bir oyundur. Program Markus "Notch" Persson tarafından yazılmıştır ve geliştirilmektedir. Java programlama dilinde yazılmıştır. Oyun tarzı, Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmıştır ve bu halka açık sürüm TIGSource forumlarında yayınlanmıştır. Ve popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır. Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir.
Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Classic mode'dur. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.
1. Classic , size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (güncellenmeyecek ve tarayıcı ortamında)
2. Tam Sürüm de ise dört adet oyun tipi bulunur;
Hayatta Kalma (survival) modunda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz. Tam Sürüm de bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir.
Hardcore (zorlayıcı) modu ise normal survival kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur ve baştan başlarsınız.
Yaratıcı (creative) modu ise oyunda karşılaşabileceğiniz her tür malzemeyi kullanarakClassic gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Creative modunda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (bedrock dahil).
Macera (Adventure) modu ile oyunda hiçbirşeyi kıramazsınız. Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette bir sürü Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure Map te Survival da olduğu gibi can ve açlık barları vardır.
Minecraft oyunundaki yaratıklardan biri olan Enderman, oyunun Beta 1.8 PreRelase 1 adlı güncellemesinde gelmiştir. Endermanın gözlerine bakarsanız size saldırır. Eğer başınıza balkabağı geçirirseniz size saldırmaz. Işınlanabilme özelliği vardır ancak onunla savaşırken bacaklarına vurursanız ışınlanamaz. Onu öldürürseniz enderpearl düşürür. Enderpearlın türkçesi Ender İncisi idir. Enderpearlın özelliği ise fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlamasıdır.
Enderman:Işınlanma özelliğine sahip bir yaratıktır. Eğer suya değerse canı azalır (hasar alır) ve ışınlanır. Öldürürseniz ender pearl düşürür. Ender Pearlın Türkçesi Ender İncisi idir. Ender pearlın özelliği ise fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlamasıdır; fakat dikkat edin, 2,5 kalp hasar alırsınız.[1] Eğer ender incisini ender eyes yaparsanız fırlatınca gittiği yeri takip edin bir portal bulacaksınız. bu portala ender gözlerini koyun. Portalın içine atlayınca sizi ende götürür.
Ender Ejderhası:Sadece End'de doğar, sadece bir tane vardır ve ölünce yeniden doğmaz.
Creeper:Genelde oyuncuların en gıcık olduğu yaratıktır. Sizi görürse yanınıza sinsice gelir ve patlar. Öldürürseniz barut düşürür. Eğer skeletonlar tarafından öldürülürse müzik cd si düşürürler.[2]
Spider:Örümcektir, öldürürseniz ağ düşürür. Mağara örümcekleri ısırınca size zehir verir, bu zehir size 7-15 saniye zarar verir.[3]
Skeleton:iskelettir size ok atar, bazıları örümceklere biner. Öldürünce kemik düşürürler, bu kemikten kemik tozu yapıp ürünleri çabuk alabilir yada kurtları evcilleştirebilirsiniz. Ayrıca bu yaratıklar ok düşürür, bu okları yay ile birlikte kullanabilirsiniz. Çok nadiren, iskeletler yay düşürür, ama bunlar hasarlı yaylardır. Ayrıca güneş ışığından etkilenirler, canları azalır.[4]
Golem:Oyuncuların yaptığı bir yaratıktır. Demir bloğu ve balkabağından yapılır. Düşman yaratıklara saldırır ve çok güçlüdür.
Zombi:Sadece geceleri çıkar. Öldürüseniz çürük et düşürür. Bazıları zırh takar ve köylüleri ısırınca köylüler zombi olur. İskeletler gibi, onlar da güneş ışığından etkilenirler.[5]
Snow Golem : 2 kar bloğu ve üstüne balkabağı koyunca oluşur. Yaratıklara kartopu atar ve üzerinden geçtiği yerleri karla kaplatır. 4 canı (2 kalp puanı) vardır ve yaratıklara zarar vermez; ender dragon ve blaze dışında.[6]
Blaze:Netherde yaşar size alev atarak saldırır.Nether'in koruyucularıdır.
Zombie Pigman:Nether'de yaşar.Eğer ona saldırırsanız grup halinde size saldırmaya başlar.Öldürünce çürük et ve Altın kılıç düşürür.
Spider Jockey :Örümceğe binmiş iskeletlerdir birisini öldürseniz diğeri ondan ayrılarak saldırmaya devam eder.Hardcore(zorlu) modda çıkma olasılığı daha yüksektir.
Yaratıklar bazı güncellemeler ile artmaktadır.
Wither:Üç kurukafa ve dört ruh kum ile yapılan, Ender Ejderhası'ndan dahi güçlü olan yaratık.
Pişmiş Tavuk:Tavukları öldürünce düşen butu pişirerek elde edilir.Tavukları yakarakta öldürüsenüz pişmişi düşer.Açlık barına 6 puan (3but)ekler
Kek:kek blok olarak konduktan sonra sağ tıklanarak yenir.Tek yenilebilir bloktur.6 dilimden oluşur her sağ tıkladığınızda bir dilim yersiniz bir dilim açlık barına 2puan (1but ekler)
Minecraft'ın geliştiricisi, Markus Persson, programlamaya yedi yaşında başlamış. Babası Markus'a Commodore 128 ev bilgisayarı almış ve Markus, " type-in " programlarına odaklanmış bir bilgisayar dergisine abone olmuştur. Yaptığı deneyler sonucu sekiz yaşında ilk programını yazmıştır. Profesyonel olarak da, Wurm Online gibi oyunlarda ve King.com'da oyun programcısı olarak çalışmıştır.
Minecraft tarihinde geliştirilmeye başlanmıştır. Markus Persson, King.com'daki işinden çıktıktan sonra bağımsız(bir yerde çalışma zorunluluğu olmadan) program yazma ve geliştirmeye odaklanmıştır. Markus Persson, Minecraft'ı yazmak için Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon ve Dungeon Keeper gibi oyunlardan ilham almıştır. Oyunun temellerinin ne olması gerektiğini düşünen Markus, Infiniminer adlı bir oyunu keşfetmiştir ve TIGSource.com forumlarındaki kullanıcılarla oynamıştır. O zamanda Markus, izometrik 3-boyutlu inşa oyun fikirlerini kafasında canlandırırken, bu düşüncelerini test etmek için prototipler yazmıştır. Infiniminer adlı oyun, Minecraft'ın oynayış biçimini ağır şekilde etkilemiştir, 1. tekil kişi gözüyle oynanan bakış açısı ve blok şekilli görselleri dahil.

PC versiyonları

Minecraft Windows, Mac OS X ve Linux işletim sistemlerinde oynanabilir. Ana versiyonu dışında Minecraft Classic ve Minecraft 4k gibi PC için farklı versiyonları da vardır.
Minecraft Classic , Minecraft'in daha eski versiyonudur. Diğer Minecraft versiyonlarının aksine bedavadır ancak artık güncellenmemektedir. Bu versiyonda oyuncular ister multiplayer bir serverda isterse de kendi başlarına oyunda istedikleri gibi blokları yok edebilir ve yerleştirebilirler. Bu versiyonda oyuncu dışında hiçbir canlı yoktur ve lav gibi tehlikeler oyunculara zarar veremez.
Minecraft 4k ise Minecraft Classic'i andıran bir versiyondur. Harita 64x64x64 bloklar ile sınırlı olup her seferinde aynı harita oluşturulacaktır. Oyuncular çim, toprak, taş, odun, yaprak ve tuğla blokları ile sınırlıdır.

Minecraft – Pocket Edition

8 Ekim, 2011'de uyumlu tüm cihazlar Android Market'te çıkmıştır. iOS versiyonu ise 17 Kasım 2011'de çıkmıştır. Bu versiyon oyunun yaratıcı bir şekilde blokları kırıp-inşa etmesine ve hayatta kalma özellikleri üzerine yoğunlaşmıştır ve PC versiyonunda özelliklerin tümünü içermemektedir. Bu versiyon ayrıca kablosuz ağ üzerinden multiplayer oynama imkanı sağlar. Periyodik olarak çıkarılan güncellemeler ise bu versiyon ile PC versiyonu arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.

Minecraft: Xbox 360 Edition

Oyunun Xbox 360 versiyonu 9 Mayıs, 2012'de çıkmıştır. Oyunun bu versiyonunda ise başka versiyonlarda olmayan bazı özellikler mevcuttur. Mesela, kontrol menüler ya da Xbox Live üzerinden multiplayer gibi. Bu versiyonda haritalar 'sınırsız' değildir. Bu versiyon aslında eski PC versiyonlarına benzerdir ancak güncellemeler vasıtası ile güncel PC versiyonu ile arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.

1 yorum:

  1. Bi çok yerde buna benzer bi yazı görmüştüm. Ama özet geçilmesi akılda kalıcılığı sağlamış.

    YanıtlaSil